EtusivuLihavuus ongelmanaLihavuusrasismi ongelmana

s1m.fi


  Annetaan kaikkien kukkien kukkia - myös tilaa vievien ja isokokoisten.


Lihavuusrasismi kukoistaa ja voi hyvin

 

 

Lihavuusrasismia ylläpitävät yhteiskunnan virallisten suositukset, yleisesti jaetut normit ja median kiihkeästi markkinoimat kauneusihanteet.

Lihavat kuvataan mielellään mediassa yksinkertaisina, naurettavina, epäkelpoina ja rumina. Sitähän he ilman muuta ovatkin.

Näiden lisäksi lihavuusrasismia ylläpitää erityisen innokkaasti valtaviin mittasuhteisiin paisunut laihdutusbisnes - lihavuusrasismin ahdistamat kun ovat valmiita maksamaan hurjia summia päästäkseen hyväksyttäviin mittoihin.

Ja laihdutusbisnes lupailee mitä vain saadakseen hänen rahansa.

Jos ihmiset hyväksyisivät itsensä sellaisena kuin ovat, he eivät päätyisi kokeilemaan epätoivoisia laihdutusmenetelmiä eikä laihdutusteollisuus saisi heidän rahojaan.

Laihduttaminen on valtavan kokoinen bisnes. On selluliittia poistavia voiteita, rasvaa sieppaavia pillereitä, painonhallintaryhmiä, reseptilääkkeitäkin.

Jos kaikki ylipainoiset yhdessä yössä todellakin kutistuisivat painoindeksin sallimiin mittoihin tai hyväksyisivät itsensä, seurauksena olisi monta konkurssia ja iso määrä työttömiä.

Terveyskirjaston mukaan lihavuus on kuitenkin kasvava kansanterveydellinen ongelma. Ja siksi lihavuuden ehkäisyyn tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Elinympäristöä tulisi kehittää painonhallintaa helpottavaksi. Avainasemassa on sellainen lähiympäristö, jossa liikunnan harrastaminen ja terveyttä edistävät ruokavalinnat ovat päivittäiseen toimintaan liittyviä, helposti toteutettavia vaihtoehtoja. Tärkeitä toimijoita ovat päiväkodit, koulut ja oppilaitokset, kunnat, varuskunnat, työpaikat, järjestöt ja terveydenhuolto. Lihavuuden ehkäisyssä ja hoidossa ei onnistuta, ellei lihavuutta yleisesti tunnusteta merkittäväksi terveysvaaraksi.

Tämä lienee totta. Mutta avainasemassa on myös sellainen yhteiskunta, joka sallii ihmisten erilaisuuden. Jossa on hyväksyttävää olla heikko ja epätäydellinen. Yhteiskunta, jossa ihmisarvo ja hyväksyttävyys ei riipu ulkonäöstä ja terveydestä. Laihduttaminenkin olisi paljon helpompaa kun sillä voisi hyväksynnän ja terveen itsetunnon sijaan tavoitella vain parempaa oloa ja terveellisiä elämäntapoja.

Suvaitsemattomuus ja rasismi ovat nykyään epäkorrekteja ja rumia sanoja, joita kukaan ei halua itsessään myöntää. Ehkäpä lihavuusrasismikin vähenee vain kun sitä riittävän kovaan ääneen kutsutaan oikealla nimellään. Jospa me erikokoiset jonain päivänä mahtuisimme saman arvoisena - vaikka eri kokoisena - samaan maailmaan.